Over ons

De geschiedenis van Scouting ’63 In de beginjaren van 1960 richtten Pastoor Thomas en Kapelaan de Jong een padvindersgroep op voor Leimuiden en Rijnsaterwoude.

De groep werd vernoemd naar de parochie en kerk en kreeg zodoende de naam de Johannes de Doper groep.
De paardenstal van het voormalige klooster aan de Willem van de Veldeweg werd opgeruimd en schoongemaakt en zo was er een eigen jeugdhonk.

In eerste instantie waren er alleen Welpen en Verkenners, maar al rap volgden de Kabouters en Gidsen en begin jaren 70 kwamen daar ook de Rowans en Sherpa’s nog bij.
In het klooster was ruimte genoeg zodat naast de Paardenstal ook het Spelonk en de Basis in gebruik werden genomen. De groep groeide alsmaar door, niet in de laatste plaats doordat er veel verschillende activiteiten werden georganiseerd. Menig (oud) lid en leiding herinnert zich de weekenden in het bos naast de RK kerk (nu begraafplaats), de opendagen op het terrein achter het woonwagenkamp (nu parkeerterrein van Connexxion), de Herfstdroppingen, de Boerenkoolfeesten en ga zo maar door.

Toen begin jaren 80 landelijk de naam Padvinderij veranderde in Scouting, en de vereniging allang niet meer uitsluitend uit katholieke leden bestond, werd Scouting ’63 de officiële naam van de groep.
Dit betekende gelukkig niet dat de groep uit het voormalige klooster moest; dat probleem deed zich pas in 1989 voor. Het klooster moest worden gesloopt voor woningbouw en met de opbrengst moest de restauratie van de kerk bekostigd worden. Scouting ’63, inmiddels ook voorzien van een waterspeltak, verspreidde zich over diverse locaties in Leimuiden en Rijnsaterwoude.

Gedurende een aantal jaren werd gebivakkeerd in het schoolgebouw naast de Woudse Dom, in noodcontainers in de tuin achter het klooster, in het parochiehuis, in het clubgebouw van de tennisvereniging en in het Spant. Ondanks grondtoezeggingen en meer dan 100 leden, liet de toenmalige gemeente Leimuiden de groep in de kou staan. Verschillende acties (als u toch naar het gemeentehuis gaat, vraag dan hoe het met ons clubgebouw staat) droegen er toe bij dat we in 1995 konden gaan bouwen aan ons huidige onderkomen; een gebouw dat is samengesteld uit aan elkaar gelaste en op elkaar gestapelde zeecontainers. Door wanden weg te nemen en loopbruggen aan te brengen, is er een gebouw ontstaan met een grote zaal van 12×7 meter, een kleine zaal van 3×7 meter, diverse speltakruimtes, een ruime keuken en een toiletgroep met wasbakken. Gebruik van de kleuren geel, blauw en rood hebben van het clubhuis een opvallend gebouw gemaakt.
Het gebouw is in september 2000 door burgermeester van Beek geopend. Scouting ’63 is uitgegroeid tot een grote jeugdvereniging van de gemeente Kaag en Braassem.

geschiedenis