Zeeverkenners

waterscoutsDe zeeverkenners is een speltak die in 1991 is opgericht omdat we vonden dat er in zo’n waterrijk gebied als dit eigenlijk ook waterscouting moest zijn. Voorbereidingen begonnen in 1990 met het zoeken (en vinden) van mensen met water en scouting ervaring die bereid waren te helpen met het opzetten van deze groep. Er was ook iemand bereid zijn grote zeilboot ‘Gerrigje’ (Hasselter aak, 22 meter lang) als tijdelijk onderkomen aan te bieden voor deze groep, en hij werd gelijk ook maar gevraagd om schipper van de speltak te worden. Begin Maart 1991 werd de eerste opkomst gehouden met 16 leden en 3 lelievletten. Het liep vanaf het eerste begin al storm want 6 maanden later waren er 24 leden en moest de vloot eigenlijk al uitgebreid worden. Begin 2000 bestaat de groep uit meer dan 30 leden tussen de 10 en 16 jaar, en is onze vloot gegroeid naar 6 lelievletten en een sleepboot.

Van Mei tot Oktober wordt er uiteraard veel gevaren. Op zaterdagmiddag is de normale opkomst en gaan we zeilen op de Westeinderplassen. Maar er zijn ook nog vele andere activiteiten waar we aan meedoen. Gedurende het Hemelvaartweekend gaan we altijd naar de Kagerplassen waar gestreden wordt om de Kaagcup. Dit is een zeilwedstrijd waar zo’n 250 !!! lelievletten aan meedoen. Het Pinksterweekend doen de oudere zeeverkenners mee aan de Admiralencup, een zware roei-zeil-wrik-jaag wedstrijd van 35 of 70 km. Vervolgens gaan we in de zomervakantie uiteraard op zomerkamp, een week lang met diverse activiteiten. De locaties voor deze zomerkampen lopen zeer uiteen, van Roermond tot Harderwijk, Vinkeveen, de Kaag, enzovoort. Eind September hebben we nog een prijzenfestijn in Amsterdam op de bosbaan, namelijk de roei-, zeil- en wrikwedstrijden.

Van eind Oktober tot begin April doen we veel onderhoud aan de vletten en de sleper, afgewisseld met leuke activiteiten. Het onderhoud bestaat uit het verven van de boten, lakken van de masten en roeiriemen, en het repareren van het touwwerk. Als je eigen boot binnenligt ben je daar druk mee bezig, en als de boot van iemand anders binnenligt ben je met andere karweitjes bezig. Al met al zijn het geen eentonige dagen, want er is een hoop te doen.

Nog geen lid maar wel interrese om dat te worden? Stuur een emailtje naar het onderstaand adres, en wij zorgen dan dat je alle informatie krijgt die je wil hebben. Uiteraard kan je een of meer opkomsten meedraaien om te kijken of de zeeverkenners bij jou past, en als het bevalt ga je eerst een tijdje meedraaien met de Dolfijnen, onze eigen junior zeeverkenners (10-11 jr). Daar leer je eerst wat een Lelievlet nou eigenlijk is, en wat een zeeverkenner (11-16 jr) allemaal doet.

De zeeverkenners houden van april tot oktober opkomst in Burgerveen ter hoogte van de kruising van de Leimuiderdijk en de Venneperweg van 12:30 tot ongeveer 16:00. Gedurende het winterseizoen, van Oktober to April, is de opkomst in het clubhuis te Leimuiden van 12:30 tot 16:00. Voor de zeeverkenners is eigenlijk maar 1 eis, namelijk dat je goed kunt zwemmen.

zee